Macedonian - МАКЕДОНСКИ

Информативни материјали

Добредојдовте во организацијата Dementia Australia.

Информативните материјали на оваа страница содржат совети, препораки што може да помогнат, како и одговори на некои вообичаени прашања во врска со деменцијата.

За да поставите прашања во врска со деменцијата или за да побарате помош, јавете се на
Националната телефонска линија за помош при деменција на 1800 100 500.  

Ако ви треба преведувач за да разговарате со Телефонската линија за помош при деменција, прво јавете се во Телефонската преведувачка служба на 131 450.


Листови за помош

COVID-19

1: Совети за негувателите, семејствата и пријателите на луѓето што живеат со деменција
 (Tips for carers, families and friends of people living with dementia)

2: Совети за давателите на услуги во старечки домови
(Tips for residential aged care providers)

3: Совети за давателите на услуги на домашна нега
(Tips for home care providers)

4: Совети за луѓето кои  живеат со деменција
(Tips for people living with dementia)
 

За деменцијата (about dementia)

    Што е деменција (what is dementia?)

    дијагностицирање на деменција (diagnosing dementia)

    почетокот на планирањето (early planning)

    промени меморија (memory changes)
 

Изменетото однесување и деменцијата (changed behaviours and dementia)

    Промени во однесувањето (changed behaviours)
 

Грижа за семејствата и негувателите (looking after families and carers)

    Одмор од негата (taking a break)
 

Како да се грижите за лице што има деменција (caring for someone with dementia)

    Комуникација (communication)
 

други ресурси (Other resources)

    Дали сте загрижени за вашето помнење (worried about your memory?)
 


Симнете ги сите документи

Притиснете со глувчето овде за да ги симнете сите документи во PDF формат наведени на оваа страница како еден „спакуван“ документ (zip file). (click here to download all of the PDF files listed on this page, in one zip file).

Јавете се на Националната телефонска линија за помош при деменција на 1800 100 500 или јавете се на 131 450 за Телефонската преведувачка служба.